ZHEJIANG <Search  <Archives   <eBulletin   Next>  


August 7, 2021

Guanyun Qiantang City, Hangzhou

The Qiantang River, with the title of "World's Largest Tidal Bore” under its belt, has now become a brand-new urban center in Hangzhou. Aedas has designed a landmark commercial complex in the core area of the Qianjiang Century City, the future CBD, alongside the river. The plot is immediately adjacent to the Qiantang River on the west while overlooking the Olympic Sports Expo Center on the South. Perched on a providential position, the area is accessible via the planned Metro Line 6 and 2, as well as the three arterial roads that lead to the Qianjiang New Town on the opposite bank.

     The design draws inspiration from the aphorism of “setting sail”. It assimilates the buildings into the plot and the river in a sailboat form, emblematic of a riding wave of prosperity. The podium is like a ship hull breaking through the waves, which echoes the rhythm and contours of the river. The building is tessellated with light silver gray aluminum panels and glass curtain walls, a homage to the lofty Olympic Sports Center on its South. 
     Bifurcated by the river, the land is tenanted with 5 office towers, ingeniously laid out to secure permeability and maximise views to the Qiantang River. Set in the form of undulating sails to present a wider office floor plan, the two towers on the North are connected by a 3-storey retail podium. The South zone is swaddled by a looping river bank, in which three towers are organized along a green spine of vertically networked platforms, by way of providing breakout spaces for office users. 
 
Commercial layout
Between two zones, an urban corridor is constructed across the river surface on which an inviting view is afforded. A sustained pedestrian walkway is designed to connect the buildings and pubic space along the river course, inviting citizens to explore within. The design allows a panoply of functions flower from the central landscape and get folded into a multi-dimensional urban living space. By linking the waterfront promenades, stepped green space and commercial plazas, the development creates a dynamic and hydrophilic environment, asserting itself as a source of leisure for citizens.
     At the arrival of the Qiantang River light show festival, the glass curtain wall will be transformed into a light stage. It aligns with the Olympic Sports Center on the south side and Qianjiang New Town on the opposite bank to carve out space for an expansive and immersive experience. 
     "With the development of Qianjiang Century City and the upcoming 2022 Asia Games, this area will attract the gaze of the world. We want it to be more than a landmark commercial building, but that it can also suture itself into urban life and offer a different life experience.” said Dr Andy Wen, Global Design Principal of Aedas.
 
 

 
  
Project
Guanyun Qiantang City
 
Location
Hangzhou, Zhejiang Province, China
 
Design and Project Architect
Aedas
 
Client
Zheshang Industrial Integration, Boee Real Estate
 
Gross Floor Area
334,057 sq m
 
Completion
2022 
 
 
 
 


 


,